Schindler’s List is een Amerikaanse speelfilm van Steven Spielberg uit 1993, gebaseerd op “Schindler’s Ark” van Thomas Keneally, een boek over de Duitse Oskar Schindler. Deze industrieel redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van 1200 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije, door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn emailfabriek die om die reden beschermd dienden te worden.

De muziek uit de film werd gecomponeerd door John Towner Williams (New York City, 8 februari 1932), een Amerikaans componist van filmmuziek. Hij was de oudste zoon uit het gezin van Esther en Johnny Williams. Zijn vader, een jazzdrummer, was een van de oorspronkelijke leden van het Raymond Scott Quintet en was later percussionist in het CBS Radio Orchestra en in het NBC’s Your Hit Parade.

Muziek speelde dus al van jongs af aan een belangrijke rol in de jeugdjaren van John, zijn broers Jerry en Don en zijn zus Joan. Vanaf zijn zevende jaar leerde hij al piano spelen; later ook trombone, trompet en klarinet.

In 1974 werd John Williams benaderd door de nog jonge regisseur Steven Spielberg, die, naar aanleiding van de score voor The Reivers, aan Williams vroeg of hij zijn debuutfilm wou voorzien van muziek. Williams stemde in en dit was, zonder dat ze het zelf wisten, het begin van een lange samenwerking, één van de langste in de geschiedenis van de film.

Williams heeft sindsdien op één na (The Color Purple) alle films van Spielberg van muziek voorzien. John Williams werd vrijwel meteen gezien als de beste van alle filmcomponisten en heeft met zijn muziek vele prijzen gewonnen waaronder een Academy Award voor deze prachtige muziek.

[info: wikipedia]

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.