Het is weer Goede Week, de week waarin door christenen Jezus’ lijden en opstanding wordt herdacht. Traditiegetrouw wordt dan door het hele land de Matthäus Passion opgevoerd, één van de bekendste composities van Johann Sebastian Bach.

De Matthäus Passion vertelt het lijdens- en stervensverhaal van Jezus volgens het evangelie van Mattheus. Bach componeerde de Matthäus Passion in 1728 en het werd voor het eerst opgevoerd op Goede Vrijdag 1729 in de Thomaskirche in Leipzig. Maar er is verwarring over het ontstaansjaar, omdat Bach in de jaren na 1728 nogal wat veranderingen aanbracht in het oratorium. Er wordt zelfs gezegd dat de eerste opvoering al in 1727 was. De versie die er echter in 1736 lag, wordt gezien als de officiële Matthäus Passion.

Bach schreef de Matthäus Passion voor twee koren (hieronder vielen toentertijd zowel de zangers als de instrumentalisten), maar tegenwoordig wordt het stuk meestal opgevoerd met één koor en één begeleidingsorkest. Na het bijna bombastische openingskoor Kommt ihr Töchter, helft mir Klagen, zingt de Evangelist, een tenor, onder minimale muzikale begeleiding het lijdens- en sterfverhaal van Jezus, volgens de letterlijke tekst van het Evangelie. Hij wordt onder andere onderbroken door Jezus, die zingt over zijn komende dood, maar ook door de apostelen Judas en Petrus en door Pontius Pilatus, die Jezus’ doodvonnis velt. Naast de solozang komen er soms ook groepen mensen voor, zoals de discipelen, een menigte van het volk, een groep soldaten of priesters. Deze worden door twee koren gezongen. De Matthäus Passion eindigt bij de dood van Jezus met het prachtige slotkoraal Wir setzen uns mit Tränen nieder.

[info: Sapsite.nl]

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.