Gustav Mahler (Kaliště, 7 juli 1860 – Wenen, 18 mei 1911) was een in Bohemen geboren en opgegroeide Oostenrijkse componist en dirigent van Joodse afkomst. Hij gold als een van de belangrijkste dirigenten van zijn tijd, maar is tegenwoordig vooral gezien als componist die de late romantiek verbonden heeft met de moderne periode van de klassieke muziek die met name in de Tweede Weense School gestalte kreeg. Als dirigent was hij onder andere actief aan de operahuizen van Boedapest en Hamburg en aan de hofopera te Wenen. In Wenen was hij tevens dirigent van de Wiener Philharmoniker.

In 1902 huwde Mahler met Alma Schindler, die twintig jaar jonger was dan hij. Ze kregen twee dochters. Het was geen gelukkig huwelijk en Mahler bezocht ooit Sigmund Freud (grondlegger van de psychoanalyse) om over de oorzaken hiervan te praten. Freud zou hierover gezegd hebben dat Mahler in elke vrouw zijn moeder zocht.

Al vroeg voelde Mahler zich genoodzaakt te dirigeren als broodwinning. Hij werd een zeer gerespecteerde dirigent. In zijn tijd zag men hem in de eerste plaats als ook als dirigent en niet als componist.

Typerend voor Mahlers werk is de unieke wijze waarop hij zang kan verbinden met instrumentale muziek. Hij onderzocht de symfonische vorm en instrumentatie tot het uiterste en schrok er niet voor terug om zeer persoonlijke elementen in zijn muziek te verwerken. Een symfonie zou een ‘hele wereld’ moeten omvatten, zoals hij het zelf eens aangaf. Deze doelstellingen stuitten echter op veel weerstand en onbegrip, niet alleen bij het publiek maar ook bij vakgenoten.

Hieronder Mahlers 5e Symphony ‘Adagietto’, uitgevoerd door ‘The World Orchestra for Peace’ o.l.v. dirigent Valery Gergiev.

[info: wikipedia]

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.