Larry Graham is een Amerikaanse zanger, muzikant, tekstschrijver en producer. Hij is vooral bekend als basgitarist uit de populaire en invloedrijke psychedelische soul en funk band ‘Sly and the Family Stone’ en als de oprichter en voorman van “Graham Central Station”. Verder is hij beroemd vanwege de door hem ontwikkelde “slappin technique” (“thumpin and pluckin”), die het toonbereik van de basgitaar aanzienlijk heeft vergroot.

Jeugd
Graham werd op 14 augustus 1946 geboren in Beaumont, Texas maar groeide op in Oakland, California. Vanaf zijn 5e jaar werd hij voorbereid op een leven als artiest. Hij leerde tapdansen, kreeg pianoles en werd drummer in de schoolband.

Hij leerde zichzelf gitaar spelen toen hij op zijn 11e de gitaar van zijn vader kreeg. Dat was het moment waarop ook zijn professionele carrière van start ging. Op 13 jarige leeftijd nam hij zijn eerste plaat op. Hij bespeelde inmiddels meerdere instrumenten zoals piano, drums, gitaar, bass en harmonica.

Toen hij 15 was trad hij toe tot het bandje van zijn moeder, “The Dell Graham Trio.” Zijn moeder speelde piano, Ruben Kerr (een vriend van Larry) drums en hijzelf gitaar. In de vele nachtclubs waar ze optraden stond meestal wel een orgel met baspedalen. Larry leerde zichzelf om tegelijkertijd deze pedalen en zijn gitaar te bespelen en te zingen. Na een tijdje stapte Ruben Kerr uit de band, vanaf dat moment traden Larry en zijn moeder samen op. Toen het orgel in een van de nachtclubs gerepareerd moest worden en Larry geen baspedalen meer tot zijn beschikking had, compenseerde hij het gebrek aan de basdrum door op de snaren van zijn gitaar te ‘slaan’ en het gemis van de snare drum maakte hij goed door aan de snaren te ‘plukken’. Zo ontstond de eerder genoemde “slapping” techniek.

Sly and the Family Stone
In 1968 kwam Larry bij Sly and the Family Stone. Hun eerste album “A whole new thing” maakte Larry’s unieke basspel en stem in heel Amerika bekend. De daarop volgende plaat bevatte een aantal hitsingles zoals: “Dance to the music” en “Everybody is a star” Op beide hits zijn zowel zijn stem als zijn “slapping” techniek goed te horen.

Graham Central Station
Begin jaren ’70 verliet Larry “Sly and the Family Stone” en begon hij met het produceren van de band “Hot Chocolate”. Later trad hij toe tot deze band en veranderde de naam in “Graham Central Station.” Ze scoorde verschillende hits. In 1990 traden twee leden van “Sly and the Family Stone”, Cynthia Robinson en Jerry Martini, toe tot de band. Zij speelden destijds ook regelmatig mee met Prince.

Solo
In 1979 startte de solo carrière van Larry. Vanaf dat moment werd hij ook bekend vanwege zijn soul ballads. Er volgden vele hits waaronder een met Aretha Franklin, “If you need my love tonight.” Ook toerde hij enige tijd door Amerika en Europa met vriend Eddie Murphy (zanger en acteur) en diens band.

Prince
Graham speelde van 1997 tot en met 2000 in de New Power Generation, de begeleidingsband van Prince. In de jaren daarop ook nog, zij het incidenteel. Afgelopen zomer stonden de twee ‘muzikale bloedbroeders’ weer samen op de bühne tijdens North Sea Jazz toen Prince tot ieders verrassing op het podium verscheen en een nummer meespeelde met Larry and the Graham Central Station.

Heden
Larry Graham schrijft nog steeds nummers en treedt regelmatig op met de “Graham Central Station”. Zijn passie voor muziek en zijn muzikaliteit zijn nog altijd een bron van inspiratie voor zowel bekende en onbekende muzikanten en hij verstaat als geen ander de kunst om binnen no time iedere zaal, groot (NSJ) of klein (Cultuurpodium de Boerderij), compleet op zijn kop te zetten. Een bezoek aan een concert van Larry Graham and Graham Central Station is één groot feest, van begin tot eind!

Door Anne-Rose Schwencke

[bron: larrygraham.com]

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.