Op 75-jarige leeftijd debuteert acteur Dustin Hoffman als regisseur met komedie over een viertal gepensioneerde operazangers.

In een bejaardentehuis voor musici wordt het jaarlijkse concert voorbereid ter ere van wijlen Guiseppe Verdi’s verjaardag, de beroemde Italiaanse componist. De komst van Jean (Maggie Smith), ex-vrouw van een van de bewoners, zorgt voor een hoop opschudding. Jean gedraagt zich als een echte diva, maar ze weigert mee te zingen. Toch zal de voorstelling door moeten gaan. Als Beecham geen nieuwe financiële weldoeners aantrekt, zou dat wel eens het einde kunnen betekenen voor het luxe bejaardenverblijf.

De mooiste scènes worden gespeeld door Maggie Smith en Tom Courtenay. Ze spelen twee geknakte zielen die elkaar met uiteenlopende en zelfs tegenstrijdige gevoelens hebben moeten loslaten. Hun hereniging is weerbarstig en met invoelbare emotie doorspekt, ook al zijn aanvankelijk enkel de contouren van hun verleden duidelijk. Smith is een diva die het applaus van haar medebewoners bij haar komst in het tehuis graag in ontvangst neemt, maar in feite is ze net zo kwetsbaar. Quartet is zo’n typisch fijn, Brits feelgooddrama waar je er niet genoeg van kunt zien. De aftiteling, waarbij duidelijk wordt dat veel van de bijrollen door echte klassieke musici worden gespeeld, is een prachtig eerbetoon aan een uitdunnende beroepsgroep met ongekende allure.

[info: filmtotaal, in de bioscoop]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.