Een artikel van hetkind.org

Alfie Kohn: ‘Hoe meer we focussen op gedrag, hoe meer we het kind zelf over het hoofd zien’

“De Amerikaanse auteur Alfie Kohn is met zijn begrip ‘Unconditional Parenting’ bekend geworden. Hij schrijft op originele wijze over opvoeden en onderwijzen en pleit tegen sterk gestandaardiseerde testen. Op zijn website beschrijft de auteur een aantal kernprincipes die volgens hem vanzelf leidden naar het onderwijs dat hij wenst voor alle kinderen. Kohn voedt hiermee het gesprek tussen onderwijzers, ouders en leerlingen. Lees hieronder over de principes.

Leren zou georganiseerd moeten worden rondom rondom vragen (van leerlingen), projecten en problemen – niet rondom feiten of aparte vaardigheden en disciplines.

Denken is een rommeltje, diep denken is nog rommeliger. Wees daarom waakzaam voor te specifiek geformuleerde standaarden en uitkomsten die het proces buiten het resultaat laten.

Het hoofdcriterium voor wat we in school doen: Hoe zal dit de interesse van het kind in een bepaald onderwerp beïnvloeden (en het enthousiasme over leren in het algemeen).

Als leerlingen met hun hoofd niet ‘bij de taak’ zijn, kan dat aan de taak liggen en niet de kinderen.

In uitzonderlijke klassen luisteren leraren meer dan ze praten en praten leerlingen meer dan ze luisteren.

Kinderen leren hoe ze goede besluiten moeten treffen door een besluit te maken, en niet door een opdracht uit te voeren.

Als we niet weten hoe we een probleem over het curriculum of bijvoorbeeld een incident moeten oplossen, is de beste oplossing vaak om het aan de leerlingen te vragen.

Hoe meer we gefocust zijn op het gedrag van kinderen, hoe meer we de kinderen zelf over het hoofd zien – tezamen met hun motieven, behoeftes en oorzaken voor hun gedrag.

Als leerlingen worden beloond of gecomplimenteerd voor iets dat ze hebben gedaan (lezen, een probleem oplossen, vriendelijk antwoord geven), zijn ze geneigd om hun interesse te verliezen in wat ze hebben gedaan zodra de beloning hiervoor wegvalt.

Alfie Kohn spreekt op donderdag 14 november in de Rode Hoed in Amsterdam.

Kohn is al vijftien jaar niet meer buiten de Verenigde Staten geweest om een lezing te geven. Het is dus een unieke kans om deze wetenschapper te ontmoeten en te horen spreken. Hij geeft twee lezingen; één vanuit Education (onderwijs) gesproken, om 17.00 uur en de ander vanuit Parenting (Opvoeding), om 19.30 uur.”

Voor meer informatie en kaarten, klik op onderstaande link.

[bron: hetkind.org]

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.