Na het ontroerende optreden van Anouk in de halve finale van het Eurovisie Songfestival besloot ik voor het eerst sinds jaren ook naar de grote finale te kijken.

Dus zat ik zaterdagvond om 21:00 uur voor de buis om met de hele familie naar de eerste Nederlandse overwinning sinds 1975 te kijken. Natuurlijk wist ik dat Anouk zich niet zou kleden als een Zeemeermin of Doornroosje en ook zou ze niet smachtend, lief en hulpeloos in de camera’s kijken. Nee, Anouk zou winnen omdat ze een fantastische stem heeft, een heel mooi liedje mocht zingen en zoveel charisma heeft dat ze alle andere deelnemers zou doen verbleken.

Europa zou voor één keer kiezen voor Kunst en niet voor Kitsch of politiek. En ze deed het, was veruit de beste van het Festival, maar won niet. Alle verhalen over een fantastische negende plek tellen niet. Anouk had moeten winnen.

Maar als ik eerlijk ben wist ik wel dat het zo zou gaan. Nederland en blijkbaar ook de rest van Europa gaan ten onder aan wansmaak en politieke spelletjes. Wie het hardst schreeuwt wordt het best gehoord, zo geldt ook hier.

Over de politieke jurering zullen we het maar niet hebben. Als vanouds gaven de buurlanden elkaar steeds weer ‘douce points’. Jammer dat Nederland destijds in een referendum tegen Europa heeft gestemd anders hadden we vast nog wat punten van Duitsland en Frankrijk binnengesleept.

Hoe dan ook, mocht Nederland volgend jaar weer meedoen voor de winst, dan raad ik de TROS aan om mee te gaan in de malle molen van het Festival en Gordon met LA de Voices te sturen. Geer mee als stand-in voor Goor, mocht hij plotseling door een ernstige jeukaanval getroffen worden, een paar grote trommels aan de muur en gaan met die banaan!

Als we politiek gezien dan nog even een goede daad voor Duitsland en Frankrijk verrichten, zijn we verzekerd van een plek in de top 3, naast Belarus en Moldavië.

Ik hoor graag hoe het afloopt. Ga zelf niet kijken, ben die avond ‘Isolated from the outside’.

Door Anne-Rose Schwencke

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*