De Amerikaanse journalisten Katty Kay en Claire Shipman, hebben een boek geschreven over hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten: “The Confidence Code”

The-Confidence-Code“Zelfvertrouwen is een essentieel ingrediënt voor succes maar het is nogal ongrijpbaar. Gedeeltelijk misschien omdat het niet goed begrepen wordt. Zelfvertrouwen hoeft bijvoorbeeld niet “Mad Men” macho te zijn. Het gaat er niet om wie er het eerst praat of wie het hardst kan schreeuwen. Het zit niet tussen je oren en heeft niets te maken met “je goed voelen”. Ook jezelf wijsmaken dat je geweldig bent, maakt je niet minder onzeker. Zelfvertrouwen heeft te maken met actie en komt voort uit doen en werken.

 
Een aantal invloedrijke en succesvolle vrouwen hebben ons een kijkje gegeven in de manier waarop zij hun zelfvertrouwen hebben vergroot:

Durf het anders te doen

Voor de baas van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), Christine Lagarde, is authenticiteit de hoeksteen van het zelfvertrouwen. Ze is ervan overtuigd dat vrouwen wat hen uniek maakt niet moeten opofferen tijdens hun jacht naar macht. Ze maakt graag grappen over mannen die interrumperen om hun punt te maken. Vrouwen kunnen en moeten de discussie op een beschaafde manier voeren, benadrukt ze. Het is natuurlijker en krachtiger. Op dit moment is Christine Lagarde bezig om een nieuwe vrouwelijke leider van een derde wereldland ervan te overtuigen dat ze moet vasthouden aan haar plan om de kosten op de nationale begroting te drukken door de autovloot aanzienlijk te verkleinen. Adviseurs vertellen haar dat ze hierdoor minder krachtig zal lijken en dat ze juist moet vasthouden aan het grote wagenpark. “Integendeel,” zegt Lagarde “durf het anders te doen en doe daar je voordeel mee. Steeds wanneer deze nieuwe leider dit soort authentieke beslissingen neemt, zal haar vertrouwen groeien.”

Niet ‘pleasen’ om respect te krijgen

Anders zijn hoort, tot op zekere hoogte, bij het levensverhaal van succesvolle vrouwen. Linda Hudson, sinds 4 jaar de CEO van BAE Systems Inc. en daarmee de eerste vrouwelijke leider van een bedrijf in de defensie-industrie, heeft er nooit problemen mee gehad om anders te zijn. Ze speelde tijdens haar jeugd altijd met jongens en was een van de weinige meisjes die koos voor het volgen van een technische studierichting. Het feit dat ze zeer zelfverzekerd is geeft veel vrouwen een naar gevoel. Lang geleden besloot ze zich geen zorgen te maken over het feit of ze wel of niet aardig gevonden werd, maar richtte zich vooral op het verdienen van respect. Ze vertelde ons dat dit het makkelijker voor haar maakte om moeilijke beslissingen te nemen. “Op korte termijn kan je hierdoor de gevoelens van anderen soms kwetsen maar uiteindelijk krijgt je er iets waardevols voor terug.”

Niet bang zijn om fouten te maken

Risico nemen gaat niet altijd om levensgrote acties. Hoewel vertrouwen gericht is op het nemen van actie, is het belangrijk om te bedenken dat het vaak gaat om kleinschalige acties bij het nemen van dagelijkse beslissingen. Snelle beslissingen kunnen een struikelblok van vertrouwen zijn voor vrouwen die alles graag goed willen doen. Beth Wilkinson, een van de meest geraadpleegde rechtsgeleerde van het land, is een volmaakte risiconemer en een van de meest zelfverzekerde vrouwen die wij kennen. Ze is een expert ‘beslisser.’ Ze leerde al vroeg dat het snel maken van beslissingen en doorgaan haar niet alleen leerde om te gaan met het maken van fouten, maar het gaf haar ook de geestelijke vrijheid om beter na te denken over grote zaken. Ze geeft lachend toe dat ze verslaafd is geraakt aan het nemen van snelle beslissingen. “Ik maak fouten maar meestal leer ik ervan,” zegt ze terwijl ze haar schouders ophaalt.

“Jackpot” moment

Majoor Generaal Jessica L. Wright, op dit moment de belangrijkste vrouw in het Amerikaanse leger, is een buitengewoon warme en charmante vrouw. Ze is zeer zelfverzekerd en niet iemand die houdt van getreuzel. Gedurende haar lange militaire carrière heeft ze, net als ieder ander, te maken gehad met drempelvrees, en ze heeft meer dan genoeg momenten beleefd waarin ze haar vertrouwen heeft moeten opbouwen om leidinggevende te kunnen worden in zo’n mannenwereld. Een van de tips over zelfvertrouwen die ze ons gaf was de vroege ontdekking dat je sommige van de meest uitdagende momenten kunt ombuigen in je voordeel. Al vroeg in haar carrière zei een van haar superieuren tegen haar dat hij geen voorstander was van vrouwen in de krijgsmacht. “Er gingen wel 500 gedachten door mijn hoofd,” zei ze, “maar wat ik antwoordde was Sergant, dit is uw kans om hierover van gedachte te veranderen.” Haar beslissing om dat beladen moment op deze manier aan te pakken heeft haar geen windeieren gelegd. Ze won zijn respect en daarmee groeide haar zelfvertrouwen.

Oefening baart kunst

Werk en herhaling kunnen het spel om je zelfvertrouwen letterlijk veranderen. Het begint niet met de gedachte dat je ergens van nature goed of slecht in bent, maar meer met geloven dat je iets kunt leren. Chrystal Langhorne is een van de topspeelsters van het ‘Washington Mystics basketball team.’ Het is mooi om te zien hoe ze zich zowel atletisch als zelfverzekerd over het veld beweegt. Haar eerste jaar in de competitie dacht ze eraan om te stoppen met basketball. Haar spel liep niet goed. Ze was in de winter in Lithuania en besloot zich vooral te focussen op haar ‘shooting style.’ Ze besteedde hieraan vele uren per dag. Ze bereikte de top en is sinds die tijd een ‘all-star’ speelster. Dit verhaal leeft voort in haar hoofd en bij ieder moeilijk ‘shot’ dat ze moet nemen houdt ze zichzelf voor: “Ik weet dat ik dit kan. Ik heb ervoor gewerkt.”

Niet piekeren
Het creëren van zelfvertrouwen is niet alleen een spel van je geest. Werk en ervaring spelen een belangrijke rol en geven ons het bewijs dat we meer kunnen. Toch doen onze hersenen ons geen plezier wanneer het gaat om zelfvertrouwen. Ze moeten getraind worden omdat ze ons vaak in de weg zitten. We besteden veel tijd aan denken, piekeren en we wentelen ons in problemen en dingen die fout kunnen gaan. Zelfs briljante geesten vallen ten prooi aan deze gewoonte. De bekende cognitief neurowetenschapper, Laura-Ann Petitto, een van de beste in haar vak, had ook zo’n verkeerde gewoonte ontwikkeld. Terwijl ze in de bus zat van haar werk terug naar huis, dacht ze dagelijks aan de lange lijst van fouten die ze gemaakt had. Het was haar normale manier van denken. Maar haar steeds uitgebreidere onderzoek naar de kracht van het maakbare brein, overtuigde haar ervan dat ze dit moest en zou veranderen. Nu dwingt ze zichzelf om onderweg naar huis te denken aan de dingen die ze goed heeft gedaan. Normaal gesproken blijven de negatieve gedachten hierdoor achterwege en staat ze meer open voor nieuwe uitdagingen en risico’s.”

Kijk voor meer informatie op: [The Confidence Code]

Bron: [Leanin.org - 6 ways to boost your confidence]

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*