Iedereen een mening
Dankzij de sociale media leven we in een tijdperk waarin iedereen op elk moment van de dag, gevraagd of ongevraagd zijn mening ergens kan spuien. Met name op Twitter maar ook op Facebook zijn er mensen die hiertoe geen kans voorbij laten gaan. “Ik heb een mening en iedereen zal het weten”, zoiets. Geen probleem, we leven gelukkig in een land waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat en daar hoort dit kennelijk bij. Hoewel ik de laatste tijd steeds vaker denk “Je mag in dit land van alles zeggen, maar het hoeft niet.” Het hoeft dus niet! Vooral in de journalistiek zou het een verademing zijn als men op zijn minst zijn/haar persoonlijke mening over bepaalde onderwerpen achterwege zou laten.

Dylan Farrow
Ik moest hieraan denken toen ik afgelopen weekend dit artikel las op [Welingelichtekringen], naar aanleiding van de ingezonden brief van Dylan Farrow in [New York Times: Dylan Farrows story] over het vermeend seksueel misbruik van haar stiefvader Woody Allen, dat 20 jaar geleden plaatsgevonden zou hebben.

Woody Allen
Als tegenreactie hierop verscheen dit artikel van documentairemaker Bob Weide in [The Daily Beast: Woody Allen allegations not so fast]

Beide artikelen werden gretig overgenomen door de Nederlandse media en met name op Twitter bleven de meningen over deze bijzonder ingewikkelde zaak niet van de lucht. Prima zolang het gaat om de persoonlijke mening van mensen.

Gare Kutfilm
Kwalijker wordt het als journalisten hun persoonlijke en vaak ongefundeerde mening over dit soort gecompliceerde zaken gaan ventileren in gerenomeerde media zoals bijvoorbeeld Nadia Ezzeroili dat gisteren deed in [De Groene Amsterdammer: Speculatie]. Wat is precies de bedoeling van haar artikel en wat draagt het bij aan de discussie over deze gevoelige en ingewikkelde zaak, buiten het feit dat we nu weten dat Nadia Ezzeroili en haar zus ‘Blue Jasmin’ van Woody Allen een “gare kutfilm” vinden?

Journalistiek
Dit artikel van journalist Eric Sasson in [The New Republic: Don't Express Doubt About Woody Allen's Guilt, or These Columnists Will Condemn You] geeft hierop wellicht het antwoord.

Door Anne-Rose Schwencke

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*