Afgelopen maandagavond was het dan zover. Drie vrouwen mochten bij De Wereld Draait Door uit komen leggen waarom ze vaker op radio en tv te horen en zien zouden moeten zijn! Niet de minste, zo zou je zeggen. Ze brachten een goed verhaal, maar werden door gastheer Matthijs van Nieuwkerk en in de sociale media niet erg serieus genomen.

Schermafbeelding 2013-02-21 om 19.17.03Shula Rijxman – Raad van Bestuur NPO, Mirjam de Blécourt – Partner Arbeidsrecht en Raad van Bestuur Baker & McKenzie en Annemiek Roobeek – Ondernemer en Hoogleraar Strategie en Transformatie Management Business Universiteit Nijenrode en Universiteit Amsterdam, schoven aan bij één van Neerland’s best bekeken talkshows. De strekking van hun verhaal was dat het hoog tijd werd dat er in de twee of drie talkshows die Nederland ‘rijk’ is en in de verschillende nieuws en actualiteiten programma’s eens wat vaker deskundige vrouwen te gast zouden moeten zijn om hun visie te geven op onderwerpen die niet dagelijks in het nieuws zijn of die nauwelijks onder de aandacht worden gebracht maar wel het weten waard zijn.

Het pleidooi
Er werd vooral gepleit voor meer diversiteit in onderwerpen en daarmee ook voor een grotere keuze bij het uitnodigen van deskundigen, meer vrouwen. Het was eigenlijk een wake-up call voor met name de redacties van DWDD en Pauw en Witteman. Maar de heren uit medialand reageerden als door een wesp gestoken. Zo was na afloop op twitter de kritiek niet van de lucht: ‘quotumzeurvrouwtjes afgeslacht bij DWDD’ of ‘krijgen ze een keer een podium, verpesten ze het’, enz. kennelijk zonder te hebben gehoord wat er werkelijk werd gezegd. Niets nieuws onder de zon, schelden deze mannen niet op vrouwen dan doen ze dat wel op hoogbegaafde kinderen die graag piano spelen en een stropdas dragen.

Aangevallen
Maar waarom voelen met name de heren in medialand zich eigenlijk zo aangevallen door deze discussie? We zitten toch al een jaar of vier twee keer per avond naar nagenoeg gelijke programma’s te kijken. Dezelfde thema’s, dezelfde gasten. Tijd voor verandering of liever gezegd vernieuwing en waarom dan niet meteen een betere afspiegeling van de maatschappij laten zien en dus meer deskundige vrouwen aan het woord? Zo schokkend is dat toch niet? Maar mannen schieten in de stress, doen er een beetje lacherig, denigrerend of arrogant over. Misschien zijn ze stiekem als de dood voor hun baantjes. Want wat nou als blijkt dat vrouwen het goed of zelfs beter doen op radio en tv en zij, mannen, de komende vijftig jaar aan iedere willekeurige discussietafel slechts op hun uiterlijk beoordeeld worden, tweede viool moeten spelen of gewoon vertederd weggelachen worden?

Act like a woman, think like a man!
Vrouwen moeten in de tussentijd ophouden met (vals) bescheiden te zijn en niet zo zeuren over de jurk die ze aan willen trekken op tv. Gewoon aanschuiven in welke jurk of broek dan ook en vertellen wat je weet over het onderwerp waar je voor gevraagd bent, net zoals mannen dat doen.

Of de missie van de dames Rijxman, de Blécourt en Roobeek geslaagd is of niet zal de tijd ons leren maar ik zie met genoegen uit naar een talkshow op de avond gepresenteerd door Eva Jinek en Jeroen Pauw met een grote verscheidenheid aan onderwerpen en gasten, zowel mannen als vrouwen zoals dat in de landen om ons heen en met name in Amerika al jaren het geval is.

Door Anne-Rose Schwencke

Jinek en Pauw 2


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*