Forest Whitaker speelt in deze film de hoofdrol van butler Cecil Gaines, een personage dat is gebaseerd op de in 2010 gestorven Eugene Allen. De film begint in zijn kindertijd die hij, na de traumatische verkrachting van zijn moeder en de moord op zijn vader, doorbracht als ’house nigger’ op een plantage in Georgia en eindigt op zijn oude dag waarin hij vol trots zijn stem uitbrengt op Barack Obama, de eerste niet blanke president van Amerika.

the-butler-mariah-carey-scene

 

 

 

 

 

In de tussenliggende jaren werkte hij als butler in het Witte Huis. Hier diende hij acht presidenten, van Truman en Kennedy tot aan Ronald Reagan. In zijn functie als butler had hij een uniek zicht op alle politieke ontwikkelingen, waarbij de strijd voor burgerrechten en rassengelijkheid een prominente rol speelde.

Het persoonlijke verhaal van Cecil Gaines krijgt een extra dimensie door het (fictieve) conflict tussen hem en zijn oudste zoon, Louis, die het maar niets vindt dat zijn vader de blanke machthebbers dient. In zijn ogen is Cecil hierdoor nog steeds niet veel meer dan een ‘house nigger’. Cecil begrijpt op zijn beurt helemaal niets van het rebelse gedrag van zijn zoon, met alle gevolgen van dien.

tumblr_mt25dwintP1qgqz79o1_500

 

 

 

 

 

Grootste troeven van The Butler zijn het unieke perspectief dat de film geeft op de Amerikaanse geschiedenis en de vele bekende acteurs. Want niet alleen Forest Whitaker is een plezier om naar te kijken, dat geld ook voor Oprah Winfrey als tussen man en zoon verscheurde moeder die slecht kan omgaan met de frequente afwezigheid van haar echtgenoot die zich hierdoor regelmatig vergrijpt aan de drank en haar gokverslaafde buurman.

oprah-winfrey-smokes-after-wrapping-love-scene-with-terrence-howard-in-the-butler

 

 

 

 

 

The Butler is niet alleen een sterk geacteerde en aangrijpende film maar ook een indrukwekkende en leerzame les in Amerikaanse geschiedenis.

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*