Het belangrijkste woord uit de State of the Union van President Obama was niet gelijkheid of kans. Het was werk.

Een speech met een scherp randje waarbij een duidelijk onderscheid gemaakt werd tussen de vrije markt, vertegenwoordigd door de Republikeinen, en het arbeidsethos, vertegenwoordigd door de Democraten. Als dat het debat wordt in 2014, hebben de Democraten een grote kans om te winnen.

Werkloosheidsuitkering:
“Werklozen hebben onze hulp nodig maar belangrijker is dat dit land hen nodig heeft. Daarom heb ik vele CEO’s gevraagd meer langdurig werklozen een kans te geven op een baan zodat ze hun gezinnen weer kunnen onderhouden. Vanavond vraag ik hen opnieuw dit te doen omdat we als Amerika sterker zijn met een compleet team op het veld.”

Onderwijs:
“Het is natuurlijk niet voldoende om alleen mensen op te leiden die werken. We moeten ook het arbeidspotentieel goed voorbereiden door ieder kind toegang te geven tot gedegen onderwijs. Onderzoek toont aan dat één van de beste investeringen die we kunnen doen in het leven van een kind is zorgen voor een hoge kwaliteit onderwijs van jongs af aan.”

Gelijke lonen:
“Een vrouw verdient een gelijke beloning voor hetzelfde werk. Ze verdient het om een kind te krijgen zonder haar baan te verliezen. Een moeder moet een dag vrij kunnen krijgen om voor haar zieke kind te zorgen zonder hierdoor in de problemen te komen – en dat geldt ook voor een vader.”

“Op dit moment bezetten vrouwen de meerderheid van de banen met lage lonen – maar ze zijn niet de enigen. Amerikanen begrijpen dat sommige mensen meer verdienen dan anderen en we zijn niet tegen hen die door hard te werken grote successen behalen. Maar we zijn er ook van overtuigd dat iemand die fulltime werkt niet met zijn gezin in armoede mag leven.”

Minimum loon:
“We nemen een duidelijk standpunt in waar het gaat om arbeidsethos boven de vrije markt. Ja, we accepteren een zekere mate van ongelijkheid maar alleen als het gaat om inzet. We accepteren echter geen lonen die zo laag zijn dat mensen in armoede moeten leven terwijl ze werken.”

Immigratie:
“Tot slot, als we serieus zijn over economische groei, doen we een dringend beroep op onze zakelijk leiders, vakbondsleiders, geloofsleiders, en de rechtshandhaving – voor het herstellen van het immigratie systeem. Als mensen hier naar toe komen om hun dromen te verwezenlijken – te studeren, uit te vinden en bij te dragen aan onze cultuur – maken ze ons land aantrekkelijker voor het vestigen van bedrijven en creëren daarmee werkgelegenheid voor iedereen. Dus laten we de immigratie hervormen dit jaar.”

Militaire en humanitaire operaties:
My fellow Americans, geen enkel ander land in de wereld doet wat wij doen. Op ieder gebied komt de wereld naar ons toe, niet vanwege de grote van onze economie of onze militaire macht – maar vanwege de idealen waar wij voor staan, en vanwege de ontberingen die we ondergaan om ze na te leven. We doen deze dingen omdat ze onze lange termijn veiligheid waarborgen. Maar ook omdat we geloven in de waardigheid en gelijkheid van ieder mens, ongeacht ras of religie, geloofsovertuiging of seksuele geaardheid.”

Door Anne-Rose Schwencke

Bronnen:

[Time: State of the Union 2014]

[Slate: The Work Ethic]
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*