‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, zo luidde de slogan in mijn puberteit. Mijn moeder vond begin jaren tachtig haar vriendinnen, haar tuinbroek en haar hernieuwde zelfverzekerheid in het lokale Vrouwentrefcentrum. Ik mocht soms mee naar dit spannende genootschap van vrouwen die na een mislukt huwelijk de man definitief hadden afgezworen. Ik zag er een piepjonge Brigitte Kaandorp met haar Ukelele optreden en ik zag hoe vrouwen van middelbare leeftijd met een spiegeltje les kregen over hun sexualiteit. Als dochter begreep je hier al snel dat het op jezelf aan zou gaan komen in dit leven. Want de boodschap van al mijn nieuwe tantes was helder: Op mannen kon je niet rekenen!

Luctor et Emergo Unknown-8
We zijn nu dertig jaar verder en ik denk dat ze trots op me zouden zijn. Ik heb hard geleerd, hard gewerkt en veel alleen gedaan. En nu stap ik in mijn eigen huis-met-onderwaarde weer een nieuw voorspelbaar jaar in. Gescheiden maar onafhankelijk. Luctor et Emergo. Maar wat mis ik soms de verrassing, het onverwachte, de spanning van morgen jarig zijn en niet weten wat er gaat komen. Voor snelle auto’s en toyboys heb ik geen geld maar mijn midlife crisis kan wel degelijk een nieuw begin zijn. Het begin van het de-emanciperen en soms de touwtjes los durven te laten. En wie weet soms zelfs met een man op de bok!

Door Esther Habers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*