Elke dag besef ik dat ik mazzel heb. Ik woon namelijk in een dorpje aan zee. In zo’n klein vissershuisje in een smal straatje vlakbij het strand. Uitwaaien langs de branding is dagelijkse kost. Maar mijn kustplaatsje heeft meer dan wind, zee en strand. De duinen rondom mijn dorp vallen onder het zogenaamde oude-zeedorpenlandschap. Dat houdt in dat er vroeger groentetuinen aangelegd zijn in de duinvalleien.

Of er wat groeit op dat zand? Jazeker! Met een beetje liefde, veel mest, groene vingers, vrije tijd en schoon zoet drinkwater uit de grond lukt dat bijna altijd. Sinds vijf jaar heb ik zo’n tuintje. Het ligt zo afgelegen, dat ik een half uur stevig moet doorlopen voordat ik er ben. Met de auto kun je er niet komen en de zandpaden zijn vaak te zacht voor de fiets.
Maar het tuintje ligt zo mooi: rondom hoge duinen, bedekt met dauwbraam, duindoorn en helm, die bescherming bieden tegen de zeewind. De zee ruist, een fazant laat zich horen, konijntjes huppelen, in de verte galoppeert een kudde wilde paarden door een dal. Geen buren, geen mensen, geen toerist te zien.

Op mijn plekje staat een houten schuur met een houtkacheltje en een voorraad wijn, een ouderwetse handpomp en een van oude ramen uit een strandpaviljoen getimmerde kas. Ik doe mijn best van alles te verbouwen maar de strijd tegen het onkruid is onophoudelijk en het spitten is zwaar.
‘Niks voor een vrouw’, brommen de vele ruwe zeebonk-achtige types met dezelfde hobby. Maar ik laat me niet afschrikken in deze mannencultuur en hou vol. Het is alleen de vraag of mijn planten het deze winter volhouden. De oktoberregens zetten de tuintjes onderwater en nu kun je er zelfs op schaatsen. Ik weet het zeker: Ik kan weer opnieuw beginnen. En daar heb ik zin in…

Door Solita Bruschke

2 gedachten over “Tuin aan zee

  • washoutje

    Hoi Solita,

    Zo is het maar net !Je hebt je paradijsje in de duinen prima beschreven! Graag meer verhalen!

  • Karin

    Goh mooi, zie je in gedachten zitten in je duinhuisje met een wijntje. Graag lees ik hier een vervolg over de groei, bloei en oogst. Xx


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*