Sinds afgelopen vrijdag is bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis geschorst. Mislukte contractonderhandelingen met verzekeraar Achmea eind januari zorgden ervoor dat patiënten die verzekerd zijn bij Achmea hun behandelingen niet of gedeeltelijk vergoed krijgen in het Amsterdamse ziekenhuis. Het solistische optreden hierbij van Erbudak zou voor de Raad van Commissarissen een reden zijn geweest haar op een zijspoor te zetten.

ErbudakAysel Erbudak is geboren in Turkije en kwam als dertienjarige naar Nederland. Ze verdiende haar geld voornamelijk met een uitzendbureau en call centers, waarvan zij er nog steeds twee in eigendom heeft, en kreeg in 2006 bekendheid toen zij samen met miljonair Jan Schram (samen vormend investeringsmaatschappij Meromi Holding) het Slotervaartziekenhuis kocht. Het was het eerste ziekenhuis dat geprivatiseerd werd. Erbudak zwaaide meteen als directrice met ferme hand de scepter en deelde rake klappen uit. Het personeelsbestand werd onder de loep genomen, het management fors uitgedund, alle vrijwilligers op straat gezet en externe adviseurs werden de wacht aangezet. Vrienden maakte ze niet met haar no-nonsense benadering en de kritiek was niet van de lucht. Ze werd een keiharde zakenvrouw genoemd, onbetrouwbaar, narcistisch. Maar uiteindelijk kreeg Erbudak de eer die haar toekwam, het Slotervaart werd binnen een jaar winstgevend en leverde daarnaast kwaliteit.
In 2009 trachtte ze meteen de IJsselmeerziekenhuizen in te lijven, maar de leidinggevenden konden – bang voor rigoreuze hervormingen – haar tenauwernood buiten de deur houden.

Grootaandeelhouder
Nu moet Erbudak een pas op de plaats maken, maar het ziekenhuis zwijgt, Erbudak is stil, niemand is bereid om echt inhoudelijk op de vraag in te gaan waarom de Turks-Nederlandse op non-actief is gesteld.
De vraag rijst evenwel of Erbudak blijvend het ziekenhuis de rug moet toekeren. Weliswaar zijn de Commissarissen onafhankelijke toezichthouders en mogen onder die vlag bestuurders ontslaan. De uiteindelijke zeggenschap berust echter bij de aanhouders …. en dat is investeringsmaatschappij Meromi Holding, eigendom van Erbudak en de erven van Jan Schram die eind vorig jaar overleed. Uiteindelijk  bepaalt Erbudak dus zelf als grootaandeelhouder wat er met haar zal gebeuren.

Imago
Dit akkefietje zal Erbudak’s imago enigszins schaden, maar of ze er echt wakker van zal liggen, is nog maar de vraag. Ze is een rasechte straatvechter. Want afgezien van het feit dat Erbudak geroemd werd om haar on-Nederlandse en onvrouwelijke maar duidelijk efficiënte aanpak bij het saneren van het Slotervaartziekenhuis, is zij geen onbekende bij ondermeer justitie. Zo werd zij in 1996 veroordeeld wegens medeplichtigheid aan uitlokking van een poging tot afpersing en in hetzelfde jaar nogmaals veroordeeld voor het arrangeren van schijnhuwelijken met vrouwen in kwetsbare geestelijke posities. Het jaar daarop werd ze gearresteerd voor het frauderen met afdrachten van belastingen en het tewerk stellen van illegalen in haar uitzendbureau. Uiteindelijk werd ze daarvoor in hoger beroep hiervoor veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Na een verzoek tot gratie werd de celstraf omgezet in een werkstraf.

Het Slotervaartziekenhuis en Achmea gaan weer met elkaar in gesprek, zo meldt de zorgverzekeraar op de website: ‘Over de inhoud van de gesprekken zullen we geen mededelingen doen, wanneer daar aanleiding toe is zullen we verdere informatie verstrekken.’ En over Erbudak’s lot? Daar hoeven we ons waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Zij komt tot nu toe altijd weer op haar pootjes terecht.

Door Marie de Ronde-Oudemans

2 gedachten over “De zak voor Erbudak?

  • otterloo

    Het is te hopen dat deze dame die meende met haar dubieuze verleden te kunnen scoren in de zorgsector definitief een come back wordt uitgesloten. Hoe bestaat het dat iemand met zo een verleden ook maar enige bestuurlijke functie kan krijgen? Zo ver was ons land al gezakt toen deze oplichtster als eerste in Nederland de ziekenzorg in een kwaad daglicht ging stellen die tot op dat moment in handen was van de overheid en de vele integere specialisten. Zij mag nooit meer aan de bak komen. Deze dame doorkruist een algemeen gedragen zorgbeleid van onze minister van volksgezondheid en maakt de hele beroepsgroep te schande nu. Zo herstel je nooit het vertrouwen van de patient in de zorg, met deze cowboy solo akties.
    Jammer dat Brandjes c.s. niet eerder hebben ingegrepen. Dat is beslist geen pluspunt op hun C.V.

  • Rens

    Het kan verkeren.Lex Schram was Erbudak huis advocaatje.Hij heeft honoraria opgestreken voor talloze ontslagzaken.In opdracht van Erbudak heeft hij lachend leugens recht gepraat. Jan Schram is dood en direct komt de ware aard van beide aasgieren naar boven. Ik vind het treurig voor de medewerkers en patiënten van het SVZ overgeleverd te zijn aan deze vos en wolf in schaapskleren.de overheid dient vind ik in te grijpen en lssen te trekken uit deze tragedie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*