[Artikel uit: Knack.be]

Angelina Jolie, die speciaal gezant van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR is, maande de VN-Veiligheidsraad aan om van verkrachtingen van vrouwen in oorlogsgebieden een topprioriteit te maken.

De actrice vertelde in haar toespraak verhalen van overlevende vrouwen die ze heeft ontmoet, onder wie een Congolese moeder van wie het 5-jarige dochtertje verkracht werd net buiten een politiebureau.

Jolie riep de Veiligheidsraad dan ook op om verantwoordelijkheid te nemen en leiderschap te tonen ‘want deze misdaden gebeuren niet omdat ze inherent zijn aan oorlog, maar omdat het wereldwijde klimaat het toestaat’.

Cultuur van straffeloosheid
‘Jonge meisjes worden verkracht en zwanger gemaakt nog voor hun lichaam klaar is om een kind te dragen, waardoor ze fistula krijgen. Jongens worden onder schot gehouden en verplicht om hun moeders en zussen te verkrachten. Vrouwen worden verkracht met flessen, houten stokken en messen om zoveel mogelijk schade aan te richten. Kleuters en zelfs baby’s worden van huis weggehaald en aangerand’, aldus Jolie.

Volgens Jolie, die al over de hele wereld vluchtelingenkampen heeft bezocht, zijn er honderdduizenden overlevenden van seksueel geweld maar zijn er nog maar enkele veroordelingen geweest omdat de wereld van het probleem geen prioriteit maakt.

‘Ze lijden het meest in de handen van hun verkrachters, maar ze zijn ook het slachtoffer van deze cultuur van straffeloosheid’, aldus Jolie die onlangs nog enkele slachtoffers ontmoette in een vluchtelingenkamp in Syrië. (TE)

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*